donderdag 29 april 2010

Donderdag 29 april Ingang Panneland

Gister de gelegenheid gekregen om vanochtend wat tijd vrij te maken om een wandeling in de AWD te maken.
Echter het noodlot sloeg toe op de laatste trede van de trap op mijn werk, hoe het kwam weet ik niet, maar mijn enkel klapte dubbel en ik hoorde een knak.
Na enkele krachttermen die ik hier niet zal herhalen besefte ik dat dit wel eens mis zou kunnen zijn.
Maar ik kon op mijn voet staan dus gebroken was even uit mijn gedachten, maar de enkel zwol gestaag op.
Aan het eind van de dag zaten er 2 enkels waar normaal eentje zou moeten zitten, en lopen was moeilijk.

Maar ik ben nu eenmaal eigenwijs en als ik iets bedacht heb gaat het door !.
Dus vanochtend flink in de tape gezet, de hoge wandelschoenen flink strak aangesnoerd, en op weg naar Panneland.
Lopen was wel pijnlijk, maar draaglijk en zolang ik gewoon rechtuit liep was het best te doen.

Schitterend hoe de natuur in de AWD zich opmaakt voor de zomer, de panorama's zijn mooi en kleurrijk.

Onderweg geprobeerd om een vinkje te fotograferen, maar daar moet je wel geduld voor hebben, maar ze zingen prachtig


Aan het begin van de duizenmeterweg even een kleine rustpauze ingelast om wat te drinken, en daar kwam deze meneer het talud op lopen, en liep me voorbij zonder ook maar iets van mij aan te trekken, zelfs niet toen ik "goedemorgen" zei.

En even daarna verscheen ook zijn metgezel.


Langzaam maar zeker weer de terugweg aanvaard, want de pijn begon nu wel een beetje erger te worden ( dat krijg je als je eigenwijs bent)
Prachtig zoals nu soms de reflecties in het water staan.

Op de terugweg natuurlijk weer even bij mijn koeien langs gegaan, ze stonden zo grappig te drinken, en toen ze opkeken bleken het er 3 te zijn terwijl op de foto lijkt alsof het 2 zijn :)

Nadat ze uitgedronken waren gingen ze als een treintje op stap om eens te kijken wat voor vreemde koe daar nu stond met dat ding voor zijn hoofd.

Het water in de AWD is hier en daar heel erg helder, zo helder zelfs dat de zwaan onder water nog kon zien wat ik deed.

Als laatste nog een mooi panorama, geweldig, wat een gebied, ik zou er dagen in kunnen lopen zonder me te vervelen, maar wel met veel geheugenkaartjes en genoeg batterijen.

Ik ga nu maar even met mijn pootje omhoog zitten, want morgen wordt het ook weer een hele wandeling op de vrijmarkt.

dinsdag 20 april 2010

Zaterdag 17 april Workshop Natuurfotografie

Even een verhaal over mijn Workshop Natuurfotografie die ik afgelopen zaterdag heb gevolgd bij Steven de Ruiter in het Natuurpark Lelystad.
Deze workshop had ik van mijn liefhebbende echtegenote voor mijn verjaardag gekregen en het was een gigantisch succes.
Steven de Ruiter is een zeer succesvol Natuurfotograaf, kijk maar eens op: http://www.stevenruiter-photography.nl/
De dag begon met een korte theoretisch uiteenzetting voor de groep ( 14 personen ) en we gingen vanwege het schitterende weer al snel naar buiten.

Natuurpark Lelystad is een prachtig natuurgebied waar veel verschillende dieren te fotograferen zijn.
Vlak buiten het centrum staat een ooievaarsnest waar 2 ooievaars zitten te broeden.


Het licht was prachtig op het nest.
We hebben geleerd om dieren te fotograferen vanuit verschillende invalshoeken, en dat gaf soms verrassende resultaten zoals deze Zwaan vanuit een zeer laag standpunt.



Een van de mooiste onderdelen was het vastleggen van vliegende vogels, dit was voor mij een zeer gewild onderdeel want hier heb ik altijd veel moeite mee.
Met de tips en trucs van Steven ging het echter een stuk beter, zeker zaken als instellingen van de camera en het op tijd gereed zijn als een vogel ging opvliegen hielpen hier enorm bij.
Steven heeft zoveel kennis van de dieren aldaar dat hij exact weet wanneer bijvoorbeeld een gans op gaat vliegen en op die manier kun je aan het gedrag van de dieren je standpunt en moment bepalen.

Deze opstijgende Zwaan was een van mijn favorieten.





Verder het gebied in getrokken naar de Zwijntjes, en gelukkig lagen ze op een mooie plek om te fotograferen, en iedereen nam dan ook rustig de tijd om de mooiste plek en lichtinval te bepalen.





Na een heerlijke en snelle lunch ( je komt namelijk niet om te eten maar om te leren) gingen we weer richting de ganzen om de inmiddels mooie lichtinval uit te proberen bij een badderende Gans, tjonge wat kunnen die dieren tekeer gaan :) )



Doordat we hier zo lang zijn blijven steken hebben we het voederen van de Otters gemist, maar bij de voederplek zat wel een Reiger die steeds hen een weer vloog en dat was weer een goede oefening voor de vliegende vogels :)





OOk macrofotografie en compositiebepaling kwamen op de Workshop aan de orde, en mede door het enthousiasme van Steven werd hier door iedereen driftig mee geexperimenteerd, zo ook door mij.





Ik heb deze dag zo'n 400 foto's geschoten en heb veel geleerd, en ben nog steeds bezig om de mooisten uit te zoeken, en dat valt niet mee.
Deze workshop is een echte aanrader, Steven de Ruiter geeft deze dag met heel veel enthousisme, geestdrift en kennis van zaken, en dit zal voor mij niet de laatste workshop zijn die ik bij hem gevolgd.
Zeker het leergehalte was groot en goed van kwaliteit gezien de resultaten die ik er mee geboekt heb.

Dus mocht je tijd hebben, doen zo'n workshop :), mijn snavel gaat nu even toe, moet de hele dag nog verwerken :)

dinsdag 6 april 2010

Donderdag 1 april Ingang Panneland

Afgelopen donderdag 1 april had ik met 3 vrienden afgesproken om een wandeling te maken, 2 van hen waren eigenlijk nog nooit in het gebied geweeest en ik had ze van alles beloofd wat we gingen zien, maar dat liep even wat anders.

Het weer was niet zo goed, toen ik op de parkeerplaats arriveerde was het rustig en begon het te hagelen, maar daarna werd het droog en begon zowaar de zon wat te schijnen tussen de dreigende luchten door.

Direct vanaf de ingang links af gegaan bij het hek langs en al snel zagen we de eerste herten lopen, maar op grote afstand.

Nu is en wandeling met 4 mensen altijd wat luidruchtiger dan in je eentje en dat was waarschijnlijk ook de reden dat we niet zoveel gezien hebben.
Wel kwamen we enkele heren tegen die heerlijk van de zon aan het genieten waren.


De heren lieten zich gewillig fotograferen, maar maakten zich daarna snel uit de voeten.
Al pratend en wandelend zagen we steeds in de verte herten lopen, maar dichterbij gekomen waren ze snel verdwenen ( misschien stampten we teveel ??, of maakten onze geanimeerde gesprekken teveel lawaai, wie zal het zeggen)
Zie hier 2 van de 4 herrieschoppers.


Later kwamen we na het wildrooster nog een groepje tegen die eerst rustig wachten totdat we klaar waren maar zich daarna snel uit de voeten maakten, de dames keken ons nog aan maar de heer van de groep gaf een luid teken en weg waren ze.


Ik heb me toen maar een beetje toegelegd op het fotograferen van bomen, en deze sprong er toch wel heel erg uit.
Thuis gekomen heb ik deze foto nog bewerkt als HDR foto en in mijn optiek is dit toch lekker geslaagd.
De kleuren komen op deze manier van bewerken wel erg mooi uit al zeg ik het zelf.


Hopelijk krijg ik de komende tijd wat meer mogelijkheden om weer wat meer te gaan wandelen, maar dan in alle rust en alle tijd om mooie platen te maken :)
Als ik andere blogs lees raak ik toch wel een beetje jaloers op de tijd en de wandelingen en foto's van andere bloggers en dan krijg ik toch wel de kriebels om meer te gaan .

Groet,
Klaas